La nit del Bemba

La passivitat de l'Ajuntament i la Policia amb els grups feixistes no era la mateixa amb els joves alternatius, especialment reprimits pel govern Bustos.

El Bemba

El bar Bemba

La situació va arribar a l'extrem l'anomenada "nit del Bemba". El 27 de novembre del 2003, aquest bar celebrava el seu comiat ja que, després de moltes pressions i traves burocràtiques de l'Ajuntament, havia decidit tancar.

El Bemba era un dels bars més populars entre el jovent alternatiu. S'hi reunia el grup Can Capa Blanca i la revista alternativa Ordint la trama. Els veïns es queixaven de "vandalisme, incivisme i destrosses", i solia haver-hi aldarulls perquè hi rondaven skins.

El 27 de novembre era el seu últim dia. Mentre tenia lloc la festa, a 1 la matinada, van aparèixer nombrosos agents de la Policia Nacional i la recentment estrenada "brigada d'intervenció ràpida" de la Policia Municipal (un cos d'antiavalots que a tot Espanya només tenen Madrid, Barcelona i Sabadell) amb destacats membres del consistori, com Paco Bustos, al capdavant (literalment).

Dues furgones policials van col·locar-se una a cada extrem del carrer, bloquejant-lo, i quatre policies municipals van fer tancar al propietari, i desallotjar la gent, mentre les furgones esperaven. En sortir tothom, però, la policia va posar-se nerviosa i va començar a carregar indiscriminadament contra els joves, amb Paco Bustos dirigint a peu de carrer. Es van sentir corregudes, crits i vidres trencats, de les ampolles que els joves van a la policia.

La brutal càrrega policial es va allargar fins que tots els joves van poder fugir, dispersant-se pels carrers de la ciutat. La policia els va perseguir provocant el caos al centre històric, despertant els veïns, amb nombroses càrregues policials, disparant pilotes de goma i colpejant amb les porres.

La càrrega del Sorginak

A la dreta el Bemba, a l'esquerra el Sorginak

Però la càrrega més brutal no va tenir lloc al Bemba, sinó a un altre bar d'ambient semblant a l'altre cantó de la ciutat, el Sorginak del carrer Sant Cugat. La policia hi va arribar a les 3:15, després de perseguir els joves que s'havien dispersat. El carrer es va omplir de furgonetes, cotxes i motos de policia, i nou agents vam irrompre al local a cops de porra, i disparant pilotes de goma. Van treure tots els clients i treballadors al carrer, i els van tenir més de quaranta minuts amb les mans contra la paret.

Amb tothom en fila, Paco Bustos va començar a passar revista. "¿Tu crees que ése puede ser?", "tiene pinta, pero no va lo suficientemente guarro", "a aquest no l'agafeu, que va molt net", van ser algunes de les frases que es van poder escoltar. Als escollits els agafaven pel coll, els tiraven a terra i els apallissaven entre cinc. Després els emmanillaven i els feien entrar a la furgoneta. Les persecucions també van arribar fins un altre punt, al Mercat Central, on hi va haver més càrregues i detencions.

El balanç

En total hi va haver onze joves detinguts, un hospitalitzat i nou policies ferits. A més, nombrosos cotxes van rebre l'impacte de pedres, segons la policia, i també algunes papereres van ser arrencades i alguns contenidors cremats.

Els detinguts, entre els detinguts hi havia el jugador del F.C.Barcelona Oleguer Presas, van quedar en llibertat el mateix dia, tres sense càrrecs i nou acusats de delictes de desordres públics, danys i desacatament a l'autoritat.

Una vegada tranquil·litzada la situació, un grup de joves van anar a comissaria per conèixer la identitat dels detinguts, i van ser retinguts per la policia sense cap càrrec.

Les repercussions

Manifestació de suport als detinguts

En les setmanes següents es va crear la Plataforma de Suport als Detinguts de Sabadell, i es va denunciar Paco Bustos, llavors regidor de via pública, i Josep Ayuso, de recursos humans, per amenaces i detenció il·legal. Actualment, estan processats per la justícia, i de les tres vistes prèvies al judici celebrades fins ara, en dues ni s'hi han presentat.

Els ciutadans també va reaccionar, amb una multitudinària manifestació silenciosa sota el lema "Prou violència institucional, absolució detinguts" on van participar més de 3.000 persones.